Kedai RuncitPilihan Editor

Grab Bantu Peniaga Tradisional Beralih Ekonomi Digital & Mengembangkan Perniagaan

Oleh wartawan BacalahMalaysia.my

 

Peniaga tradisional dalam ekonomi digital !

Bagaimana ?  Apa caranya ?

Jawapannya ialah ‘Food Courts by GrabFood’ !

Idea inovasi ini diperkenalkan Grab dengan memperluaskan ‘Pasar by GrabMart’ ke beberapa bandar untuk membantu peniaga tradisional mengambil bahagian dalam ekonomi digital.

Ini termasuklah mengembangkan perniagaan, di samping menyediakan pelbagai pilihan yang berpatutan kepada rakyat Malaysia dalam iklim ekonomi kini.

Di samping itu, Grab juga membantu untuk memberi perkhidmatan kepada rakyat Malaysia di seluruh negara dengan pelbagai makanan tempatan yang lebih berpatutan.

Pengarah Urusan Grab Malaysia, Sean Goh berkata memandangkan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dilanjutkan sehingga akhir tahun ini, adalah penting bagi organisasi di sektor awam dan swasta membantu mereka yang sedang bergelut untuk kembali pulih.

Katanya, medan selera dan pasar tradisional adalah sebahagian besar daripada masyarakat negara ini yang menjadikan budayanya unik.

Tegasnya, walaupun sekatan pergerakan telah dilonggarkan, banyak perniagaan kecil masih terkesan dan mengalami kerugian dari segu kedatangan pelanggan dan mata pencarian mereka.

“Inilah sebabnya kami menumpukan usaha untuk mewujudkan platform inklusif yang boleh digunakan perniagaan tradisional bagi meningkatkan jualan mereka dalam keadaan normal baharu.

“Dengan rangkaian penghantaran yang boleh dipercayai dan komuniti pengguna besar di seluruh negara, kami berharap dapat memainkan peranan dalam membantu melestarikan budaya Malaysia yang dekat di hati kami,” katanya dalam satu kenyataan.

Dalam usaha untuk membantu lebih banyak perniagaan tradisional di seluruh negara, Grab telah memperluas ciri ‘Mix & Match’ dengan penjaja makanan di medan selera.

Melalui ‘Food Courts’ by GrabFood, pelanggan kini boleh memesan daripada beberapa vendor yang berbeza di satu medan selera dan membayar hanya sekali bayaran penghantaran.

Ini membolehkan pengguna menyokong kedai makanan tempatan dengan harga yang berpatutan di samping masih mengamalkan penjarakan sosial.

Perkhidmatan itu kini terdapat di medan selera di Lembah Klang, Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuching, Kota Kinabalu, Melaka dan Ipoh. – BACALAHMALAYSIA.MY

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close