MalaysiaPilihan Editor

Video Tular Pelajar UMS Jawab Peperiksaan Atas Pokok

Video tular seorang pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS), Veveonah Mosibin memanjat pokok di kampungnya di Pitas, Sabah demi mendapatkan talian Internet untuk menduduki peperiksaan dalam talian mendapat reaksi positif netizen.

Veveonah M memuat naik video itu pada 12 Jun lalu di YouTube, dan tidak menyangka menerima lebih 150,000 tontonan dan dibanjiri reaksi serta komen positif selain turut dikongsi oleh UMS.

Menerusi video terbaharu dimuat naik pada 14 Jun lalu, Veveonah yang berasal dari Kampung Sapatalang, turut gembira dengan sokongan dan motivasi yang diterimanya susulan perkongsian video tersebut.
“Hari ini adalah antara hari paling bersejarah, sebenarnya hari ini saya berasa sangat gembira dan teruja kepada semua subscribers … saya telah mempunyai lebih 1,330 subscribers.

“Saya sangat menghargai sokongan anda. Terima kasih sebab sokong saya punya video termasuk pihak universiti sendiri yang berkongsi video saya … saya akan cuba untuk balas komen dan hasilkan lebih banyak video yang menarik,” katanya.

Sebelum ini, Veveonah memuat naik video berdurasi 11 minit bertajuk “24 hours on tree challenge” (cabaran 24 jam di atas pokok) memaparkan pengalaman dirinya yang perlu memanjat pokok demi mendapatkan capaian Internet yang cukup kuat untuk menjawab peperiksaan dalam talian.

Pada awalnya, pelajar Asasi Sains itu membina sebuah pondok kecil berhampiran rumahnya untuk tujuan tersebut, namun pondok itu rosak disebabkan hujan beberapa jam sebelum peperiksaan bermula.

Berbekalkan kelambu, dua telefon bimbit, powerbank, alat tulis serta nasi dan minuman, Veveonah berjaya menjawab dua kertas peperiksaan sepanjang berada di atas pokok itu.

Video itu turut memaparkan detik cemas Veveonah berdepan dengan tebuan ketika sedang menjawab peperiksaan serta keputusannya untuk bermalam di atas pokok berikutan cuaca yang semakin gelap.

Sebelum ini Veveonah turut memuat naik beberapa video mengenai kehidupannya di kampung, antaranya cara membina telaga bawah tanah secara tradisional dan mengopek kelapa tanpa menggunakan peralatan. – BERNAMA

 

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close