Dimensi BisnesPilihan Editor

BACALAH AUTO: Goodwood Ghost – Rolls-Royce Paling Maju Daripada Segi Teknologi

“Goodwood Ghost pertama adalah respon kepada generasi pelanggan yang baru, baik dari
segi usia dan sikap. Lelaki dan wanita ini meminta kami kaedah yang sedikit lebih kecil dan
tidak menjolok untuk memiliki Rolls-Royce.

“Kejayaan produk yang kami hasilkan untuk mereka memenuhi harapan kami yang paling bercita-cita tinggi. Sepanjang jangka masa 10 tahun, yang bermula pada tahun 2009, Ghost telah menjadi model paling berjaya dalam sejarah 116 tahun marque.

Untuk mencipta produk baru yang sesuai dengan klien Ghost kami selama 10 tahun akan
datang, kami harus mendengar permintaan mereka dengan teliti. Hari ini kami menetapkan
piawaian baru dalam fokus pelanggan dengan menghasilkan sebuah kenderaan bermotor
yang sepenuhnya baru untuk sekumpulan pelanggan Rolls-Royce yang unik.

Pemimpin perniagaan dan usahawan ini menuntut lebih banyak Ghost mereka daripada sebelumnya. Mereka mahukan jenis salun super-mewah baru yang dinamik, selesa dan sempurna dalam minimalisnya. Ghost adalah produk ini.

Satu-satunya komponen yang kami bawa dari Goodwood Ghost pertama adalah Spirit of
Ecstasy dan payung. Semua yang lain dirancang, dibuat dan dikraf dari bawah ke atas. Hasilnya adalah Rolls-Royce yang paling maju daripada segi teknologi.

Ini menjadikan tonggak jenama kami sebagai produk yang indah, minimalis, namun sangat kompleks yang sesuai dengan kehendak pelanggan Ghost kami dan sesuai dengan zaman.”
kata Torsten Müller-Ötvös, Ketua Pegawai Eksekutif, Rolls-Royce Motor Cars

PENGENALAN

Pada tahun 2009, Rolls-Royce mengumumkan penambahan baru pada portfolio yang menawarkan sesuatu yang sama sekali berbeza dengan model utamanya, Phantom.

Produk ini terhasil dengan sekumpulan lelaki dan wanita baru yang memberi respon kepada
kesempurnaan reka bentuk, kejuruteraan dan pertukangan kraf di pasaran, tetapi mencari
ekspresi Rolls-Royce yang lebih sederhana dan minimalis.

Pelaksanaan Ghostwood pertama, dan fokus lasernya untuk memenuhi permintaan pelanggannya, adalah kejayaan yang tidak dapat disangkal, dan sepanjang 10 tahun kitaran hidupnya, kereta bermotor transformatif ini menjadi produk yang paling berjaya dalam sejarah 116 tahun-syarikat.

Keberhasilan Ghost yang luar biasa sangat mustahak dalam membolehkan jenama itu meningkatkan pengeluaran, melabur dalam kemampuannya dan menjadikan Rolls-Royce sebagai jenama global yang sebenarnya sekarang.

Selain itu, kehadiran di pasaran selama sedekad Ghost, membolehkan Pakar Perisikan Mewah marque mengumpulkan maklumat penting mengenai pergembangan tingkah laku bagaimana pelanggan Ghost menggunakan kereta motor mereka, bagaimana mereka menggunakannya dan bagaimana mereka melihat Rolls-Royce.

Para usahawan dan pengasas yang sangat berjaya ini, yang memilih produk ini untuk meraikan kejayaan mereka yang berterusan, adalah warganegara dunia – mereka telah mendapat pendidikan di luar negara, mereka melakukan perjalanan secara meluas dan melalui pengalaman Rolls-Royce dalam banyak budaya.

Oleh kerana keperibadian Ghost yang bertenaga dan dinamik, para pelanggan ini menyedari bahawa jenama Rolls-Royce dapat menawarkan lebih daripada pengalaman yang didorong oleh pemandu peribadi.

Memang, di Amerika Syarikat dan kawasan Eropah, pelanggan memandu sendiri Ghost mereka dari peringkat awal pengenalannya. Sementara itu, di Asia, pelanggan banyak terlibat dalam teknologi yang disambungkan, baik untuk perniagaan atau kesenangan.

Di seluruh pasaran, ketika pelanggan menggunakan Ghost mereka, mereka bertanya kepada perwakilan dipasaran mengenai pengalaman memandu, walaupun mereka telah memilih jarak roda yang dipanjangkan.

Pada hujung minggu, kenderaan ini berubah menjadi alat pengangkutan yang bijaksana – pelanggan akan beralih ke tempat pemandu dan menikmati perjalanan ke restoran atau rumah kedua bersama rakan dan keluarga mereka.

Mereka meraikan watak yang luas ini, dan ini mencerminkan corak warna yang kurang formal dan lebih banyak keperibadian di mata pemandu. Ini adalah pembelajaran yang mendalam.

Sementara itu, di Goodwood, kemajuan penting dibuat dengan seni bina rangka ruang
(spaceframe) aluminium milik marque. Pertama kali digunakan di Phantom, kemudian
Cullinan, kerangka ruang ini unik untuk Rolls-Royce dan membolehkan pereka dan jurutera
jenama ini mengembangkan produk yang sangat mewah, bebas dari kekangan platform yang digunakan untuk menyokong kenderaan dengan jumlah yang tinggi.

Oleh kerana pelanggan Ghost memerlukan lebih banyak kenderaan bermotor mereka, Rolls-Royce menggunakan seni bina untuk bertindak balas, menggabungkan teknologi seperti pacuan semua-roda dan stereng semua-roda di Ghost, membuka keperibadian yang sama sekali baru.

Serentak itu, pasukan rekabentuk giat mengesan gerakan yang muncul untuk menentukan
perlakuan estetik Ghost. Ini dibicarakan mengenai pergeseran sikap di antara klien Ghost
dalam cara kejayaan dinyatakan.

Dinamakan ‘Post Opulence’ secara dalaman, ia dicirikan oleh pengurangan dan substansi. Sehubungan itu, bahan yang luar biasa mesti dipilih dan diraikan.

Reka bentuk mesti terhad, pintar dan tidak mengganggu. Falsafah ini adalah antitesis dari
‘mediocracy premium’, istilah yang diciptakan oleh cognoscenti fesyen. Ini merujuk kepada
produk yang menggunakan rawatan ‘superficial’, seperti penjenamaan besar atau, dalam
konteks kenderaan bermotor, jahitan yang banyak dan alat lain yang menimbulkan ilusi kemewahan dengan produk berpakaian namun kekurangan dalam kulit premium.

Hasil kolektif adalah Ghost baharu. Ini adalah kereta bermotor yang disesuaikan dengan tepat untuk pelanggannya, yang tampak sempurna dalam kesederhanaannya, yang disokong oleh bahan yang luar biasa, yang kurang tetapi lebih baik.

KEJURUTERAAN

Arkitektur Kerangka Ruang Aluminium Proprietari

Pereka, jurutera dan pengkraf marque menuntut kebebasan untuk mencipta keperibadian
yang sangat spesifik untuk Ghost baharu. Lelaki dan wanita ini hanya mampu mencipta
produk mewah yang asli tanpa kekangan platform yang digunakan untuk menyokong
kenderaan dengan volum yang lebih tinggi. Oleh itu, terhasilnya arkitektur rangka ruang
aluminium proprietari Rolls-Royce.

Dihasilkan secara eksklusif untuk Rolls-Royce, arkitektur ini sudah digunakan menerusi model, Phantom, dan SUV transformatifnya, Cullinan. Fleksibiliti dan skalabiliti kerangka ruang membebaskan marque untuk melayani tuntutan estetik dan mekanik unik Ghost baharu, dan dengan itu mencipta akustik yang unggul, kukuh dan dinamik untuk Ghost dalam portfolio produk Rolls-Royce.

Melihat kepada rekaan yang lebih sederhana, arkitektur Rolls-Royce didasarkan pada empat titik tetap, satu di setiap sudut kereta. Papan pelindung aluminium yang bergerak, lantai, ‘crossmembers’ dan panel sil diposisikan secara khusus untuk memastikan Ghost baharumemenuhi jangkaan pelanggan sebagai sebuah kereta bermotor yang sama-sama
menyeronokkan untuk dikendalikan seperti yang hendak dilalui.

Dua dari pemasangan suspensi cor ditolak ke paling depan Ghost baharu, meletakkan enjin V12 6.75 liter di belakang gandar depan untuk mencapai pengagihan berat 50/50 yang optimum.

Untuk mencapai perkara ini tanpa mengganggu suite dalaman Ghost yang baru, panjang keseluruhannya telah meningkat 89mm, berbanding Goodwood Ghost pertama, menjadi
kepada 5546mm, dan lebar keseluruhannya bertambah 30mm hingga 1978mm.

Perubahan yang ketara juga dibuat pada saduran kulit dua lapis dan pakej struktur lantai. Ini dilakukan dengan menggabungkan drivetrain semua-roda, pacuan semua-roda, stereng semua-roda dan Sistem Suspensi Planar yang direka semula sepenuhnya, yang meningkatkan ciri ‘Magic Carpet Ride’ yang terkenal.

Ini dicapai tanpa menjejaskan pusat graviti rendah kenderaan bermotor, yang membantu dinamik selekoh.

Manfaat lanjutan kepakaran aluminium marque itu, struktur suplemen logam Ghost baharu
ini 100 peratus diperbuat daripada bahan berkenaan. Bahagian luar kereta dihasilkan sebagai satu bahagian yang bersih dan luas, mengalir dengan lancar dari tiang A, di atas bumbung dan kemudian belakang ke belakang kereta, mengingatkan kepada model Silver Dawn dan Silver Cloud yang kelihatan seperti satu bahagian.

Ketiadaan garisan tutup yang lengkap ini membolehkan pelanggan melelapkan mata dari depan ke belakang kereta tanpa terganggu oleh jahitan badan yang tidak bermaya. Untuk mencapainya, empat orang pengkraf mengimpal badan kenderaan itu secara bersama-sama untuk memastikan bentuk yang sempurna.

Sebagai tambahan, 100 peratus aluminium, pintu yang dikimpal dengan laser telah
digunakan. Ini bukan sahaja menawarkan kelebihan berat badan dan pengukuhan sebanyak 40,000Nm / deg yang luar biasa, tetapi bahan tersebut mempunyai tahap akustik yang lebih rendah daripada keluli, sekali gus meningkatkan suasana kabin.

6.75-Liter Turbocaj-Berkembar V12

Maklum balas pelanggan yang meminta tork hampir-segera dan berjalan hampir-senyap
menyebabkan pihak berkuasa membangunkan lagi enjin petrol Turbocaj-Berkembar V12,
6.75 liter Rolls-Royce.

Peta enjin Ghost yang dibuat khas untuk memastikan prestasi yang mencukupi bagi kereta motor dinamik ini, memberikan tork 563bhp / 420kW dan 850Nm / 627lb kaki ke stereng semua-roda, drivertrain semua-roda.

Sejajar dengan jangkaan pelanggan, tork maksimum tersedia dari hanya 1600rpm – hanya 600rpm. Untuk memperbaiki lagi sifat akustiknya yang sudah luar biasa, sistem pengambilan udara menggabungkan tapak yang lebih besar untuk mengurangkan kehadiran enjin di suite dalaman.

Sistem Suspensi Planar

The Magic Carpet Ride yang terkenal di marque telah berkembang. Untuk Ghost baharu,
pakar kejuruteraan merancang semula suspensi kenderaan bermotor sepenuhnya untuk
memberikan apa yang dipanggil Sistem Suspensi Planar.

Dinamakan sempena bidang geometri, yang benar-benar rata, sistem ini adalah hasil daripada 10 tahun pengujian dan pengembangan kolektif untuk mewujudkan rasa terbang di darat yang belum pernah dicapai oleh sebuah kereta bermotor.

Dicipta melalui pembangunan kejuruteraan fizikal serta pengimbasan dan teknologi perisian
yang canggih, ia menggabungkan unit “Damper Upper Wishbone” pertama di dunia di atas
pemasangan suspensi depan, mewujudkan perjalanan yang lebih stabil dan mudah.

Ini berfungsi bersama dengan sistem Flagbearer, yang menggunakan kamera untuk membaca jalan di depan dan menyiapkan sistem penggantungan untuk sebarang perubahan pada permukaan jalan, serta Transmisi Berbantu Satelit marque.

Teknologi ini dikendalikan sebagai satu melalui sistem perisian Planar. Ghost baharu kini dapat menjangka dan bertindak balas terhadap sebarang permukaan jalan raya.

Komponen ‘Upper Wishbone Damper’ sahaja adalah hasil daripada lima tahun ujian jalan raya dan Ujian dalaman. Dicadangkan secara eksklusif untuk Rolls-Royce, teknologi ini
mengembangkan lagi sistem suspensi Magic Carpet Ride double-wishbone.

Sebagaimana kata pengasas marque, Sir Henry Royce, adalah “Ambil yang terbaik yang ada dan jadikannya lebih baik,” dan dalam semangat ini, pakar casis mengembangkan Peredam Wishbone Atas untuk meningkatkan lagi penyerap kejutan yang sentiasa berubah-ubah, yang dikendalikan secara elektronik dan meratakan strut udara volum tinggi berkumpul.

Ini belum pernah berlaku pada sebuah pengeluaran kenderaan bermotor.

Penggunaan gandar belakang lima pautan mendapat keuntungan sama dari teknologi
penggantungan udara dengan volum tinggi, serta stereng roda-belakang.

Kedua-dua gandar ini dikendalikan melalui perisian Planar marque. Ini juga mengatur teknologi casis Ghost yang baru, termasuk pacuan semua-roda, stereng semua-roda, kawalan kestabilan dan sistem brek pengeringan sendiri, untuk memastikan kereta bermotor ini memberi reaksi seperti perubahan permukaan atau tahap cengkaman sambil mengekalkan semangat keperibadian dan personaliti dinamik.

Perisian Planar juga menguruskan maklumat yang memerlukan Ghost baharu untuk secara
proaktif menyesuaikan diri dengan gangguan di hadapan jalan. Yang pertama dari teknologi

ini adalah sistem Flagbearer marque. Menggambarkan lelaki yang diwajibkan oleh undang-
undang untuk membawa bendera merah di hadapan awal kereta bermotor, teknologi ini terdiri daripada sistem kamera stereo yang berintegrasi di kaca cermin depan untuk melihat jalan di hadapan, menyesuaikan suspensi secara proaktif dan bukannya secara reaktif hingga 100km/j.

Yang kedua adalah sistem Transmisi Berbantu Satelit Rolls-Royce, yang menarik data GPS untuk memilih terlebih dahulu gear optimum untuk sudut yang akan datang.

Hasilnya adalah tahap keselesaan dan kawalan perjalanan yang belum pernah terjadi
sebelumnya untuk sebuah kenderaan bermotor.

Pintu Tanpa Usaha

Pelanggan Rolls-Royce telah menikmati pintu tertutup sejak Goodwood Phantom yang
pertama. Dikendalikan oleh butang di papan pemuka dan tiang C untuk kereta bermotor
dengan pintu belakang, inovasi ini telah diraikan di kalangan pelanggan.

Untuk Ghost baharu, jurutera marque terpilih untuk mengembangkan lagi teknologi ciri ini dan, untuk pertama kalinya, pelanggan kini juga dapat membuka pintu dengan bantuan kuasa.

Pelanggan terlebih dahulu membuka pintu dengan satu tarikan pemegang dalaman, kemudian membiarkan pemegangnya kembali ke posisi rehat semasa mereka memeriksa sebarang kemungkinan bahaya, dan kemudian tarik dan tahan untuk mendapatkan bantuan kuasa sepenuhnya semasa membuka.

Setelah pintu dibuka cukup untuk jalan keluar pelanggan, mereka berhenti menarik pegangan, yang mengikat brek pintu.

Setelah pelanggan turun, mereka dapat menutup pintu secara automatik dengan menekan
butang pada pemegang pintu luar. Sekiranya mereka lebih suka menutup pintu secara manual, operasi dibantu dengan kuasa.

Sensor membujur dan melintang di dalam kenderaan, serta sensor Tekanan Graviti (G-force) yang dipasang pada setiap pintu, membolehkan kelajuan operasi yang sama tanpa mengira sudut bukit atau jalan masuk.

Sistem Purifikasi Persekitaran Mikro

Model Ghost baharu ini mendapat manfaat daripada Sistem Purifikasi Persekitaran Mikro
(MEPS) (Micro Environment Purification System) yang baru. Teknologi penapisan udara yang ada dibangunkan lebih lanjut untuk menggabungkan rangkaian peningkatan perkakasan dan perisian.

Sensor Pengesanan kekotoran yang sangat sensitif diperkenalkan untuk mengesan kualiti udara ambien, secara automatik menukar pengambilan udara segar ke Mod Peredaran
Semula jika terdapat tahap pencemaran udara yang tidak dapat diterima.

Ini menyalurkan semua udara kabin melalui penapis nanofleece, yang mampu mengeluarkan hampir semua zarah ultra-halus dari persekitaran mikro Rolls-Royce dalam masa kurang dari dua minit.

Teknologi Rolls-Royce Paling Canggih Setakat Ini

Ghost baharu ini sempurna dalam kesederhanaannya, tetapi mewujudkan persekitaran murni dan detoksifikasi ini adalah salah satu cabaran terbesar dalam sejarah marque. Memang, Ghost baru adalah kereta bermotor paling maju yang pernah dihasilkan Rolls-Royce.

Peralatan lain termasuk: Lampu depan LED dan laser dengan jarak cahaya lebih dari 600m,
bantuan penglihatan, termasuk amaran hidupan liar dan pejalan kaki siang dan malam;
bantuan berjaga-jaga; sistem empat kamera dengan pemandangan panorama, jarak pandang serba lengkap dan pandangan helikopter; kawalan pelayaran aktif; amaran perlanggaran; amaran lalu lintas; amaran pelepasan lorong dan pertukaran lorong; paparan utama resolusi tinggi 7×3 terkemuka di industri; tapak liputan Wi-Fi; parkir sendiri; dan sistem navigasi dan hiburan terkini.

AKOUSTIK
Formula Kepada Ketenangan

Pelanggan Ghost beroperasi dalam dunia perniagaan yang rumit. Dari saat mereka memasuki suite dalaman Rolls-Royce mereka, adalah mustahak mereka dipenuhi dengan rasa kesejahteraan.

Secara visual, ini adalah hasil pendekatan obsesif untuk pengurangan dan dedikasi yang tidak berbelah bagi terhadap kualiti dan kandungan bahan. Namun, secara pengalaman, ini dicapai melalui casis tanpa cacat dan teknik drivetrain, serta pendekatan tanpa henti untuk mewujudkan suasana akustik yang tenang di dalam suite dalaman. Jurutera
akustik Rolls-Royce adalah pakar dalam ketenangan.

Untuk Ghost baru, diputuskan bahawa kepakaran ini akan diformalkan dan pakar marque akan membuat Formula Kepada Ketenangan (Formula for Serenity) yang dapat membantu memberitahu produk masa depan.

Elemen pertama formula ini adalah arkitektur rangka ruang Rolls-Royce. Pembinaan
aluminiumnya mempunyai impedans akustik yang lebih tinggi berbanding dengan keluli.

Selain itu, ia dibina dari bentuk yang kompleks, dan bukannya permukaan resonan yang rata. Kedua-dua bahagian ‘bulkhead’ dan lantai juga memiliki dua lapisan kulit, peredam komposit untuk mengurangkan kebisingan jalan masuk ke dalam suite penumpang.

Bahagian arkitektur yang lebih besar juga telah dibuat dengan titik akses khusus untuk pemasangan bahan redaman akustik – Ghost baru menggunakan lebih dari 100kg secara keseluruhan, digunakan di pintu, bumbung, di antara tingkap berlapis dua, di dalam tayar dan dalam jarak hampir semua arkitektur itu sendiri.

Setelah tahap bunyi yang sangat tebat dibuat, komponen yang menghasilkan gelombang
bunyi yang hampir tidak dapat dijejak dan diubah. Ini dikenali oleh jurutera akustik sebagai
‘input tersembunyi’.

Dalam pembinaan Ghost baharu, setiap komponen diinterogasi untuk menilai apakah itu menimbulkan suara yang ditakrifkan oleh jurutera sebagai tidak dapat diterima dan menjalani proses kejuruteraan semula sepenuhnya.

Bahagian dalam saluran penyaman udara, misalnya, menciptakan tingkat kebisingan angin yang tidak dapat diterima sehingga ia dikeluarkan dan digilap untuk memberitahu pengeluaran mengenai persiapan akhir.

Malah perkakasan drivetrain disesuaikan untuk membuat panggung suara Ghost baharu
yang hampir-senyap – diameter shaf prop diselaraskan dan ketegarannya meningkatkan
akustik.

Elemen terakhir formula ialah menyelaraskan kereta. Pakar akustik marque bereksperimen
dengan suite dalaman yang senyap sepenuhnya, tetapi pengalaman itu membosankan.

Untuk mengatasinya, mereka memilih untuk membuat ‘bisikan’, nada lembut yang dialami
sebagai nada tunggal yang halus. Untuk mencapai ini, setiap komponen harus ditala sehingga berkongsi frekuensi resonan yang sama.

Bingkai tempat duduk dalam prototaip awal,misalnya, bergema pada frekuensi yang berbeda dengan badan, sehingga unit peredam dibangunkan untuk menyatukan suara menjadi satu nada.

Selain itu, rongga but besar 507 liter menghasilkan frekuensi rendah yang dapat dirasakan pada kelajuan lebuh raya – tapak dibina di bawah rak bungkusan belakang yang membolehkan gelombang bunyi yang mengganggu ini menghilang dan dengan itu lebih baik menyelaraskan keseluruhan akustik Ghost baharu.

Audio Bespoke

Di samping mewujudkan persekitaran yang tenang untuk dinikmati oleh pelanggan dalam
kesunyian, usaha Rolls-Royce untuk mencapai kesempurnaan akustik mencipta pentas suara yang tiada tandingan untuk jurutera Audio Bespoke.

Lelaki dan wanita ini disertakan dalam fasa reka bentuk aktitektur untuk menghasilkan system bunyi untuk Ghost baharu, jurutera kualiti audio ke dalam fabrik kereta.

Ghost baharu ini menggabungkan ruang resonans ke bahagian seksyen badan; tindak balas kekerapan frekuensi komponen pembesar suara Bespoke Audio menentukan ukuran dan bentuk ruang. Pada dasarnya, ini mengubah kereta bermotor menjadi subwoofer.

New Ghost

Sistem amplifier yang mengawal 18 saluran (satu untuk setiap pembesar suara), memberikan output 1300W. Teknologi pengoptimuman canggih dan kon pembesar suara seramik-magnesium berketepatan tinggi memungkinkan perubahan bunyi yang tidak terhingga dengan tindak balas frekuensi yang luar biasa.

Untuk Ghost baharu, pembesar suara exciter digunakan bersama dengan pembesar suara jenis kon konvensional. Unit-unit ini terikat pada permukaan objek, memberikan getaran dari jisim bergerak secara langsung ke dalamnya – dalam hal Ghost baharu, Starlight Headliner, sebenarnya mengubah siling kereta motor menjadi pembesar suara besar.

Dua mikrofon aktif di kabin juga membolehkan fungsi adaptif, mengesan ketiadaan atau
penekanan berlebihan frekuensi sebelum memicu amplifier untuk menyesuaikan kekuatan
julat frekuensi tertentu. Sistem Bespoke Audio memanfaatkan muzik tanpa kompres
berkualiti tinggi, memberikan pengalaman mendengar yang luar biasa.

REKAAN
Luaran

Sejak pelancaran Goodwood Rolls-Royce pertama, usaha yang baik telah dibuat untuk
mewujudkan alam semesta estetik yang khas untuk setiap kenderaan bermotor. Domain unik ini telah dibuat berdasarkan nilai reka bentuk yang mana tindak balas pelanggan Rolls-Royce berlainan lapisan.

Ghost baru mencerminkan penghargaan terhadap kemewahan yang berkembang, yang ditakrifkan oleh minimalisme dan kesucian, tetapi disokong oleh zat yang hebat. Dalam fasa pra-sketsa pengembangan reka bentuk Ghost baru, rawatan ini dinamakan ‘Post Opulence’ – sebuah gerakan yang ditentukan oleh keaslian bahan dan bukannya
pernyataan yang jelas, yang telah mempunyai akar dalam arkitektur, fesyen, perhiasan dan
reka bentuk bot.

Mengejar estetika minimalis ini untuk Ghost baharu adalah objektif mutlak pasukan reka
bentuk selama ini. Rawatan yang diinginkan bukanlah steril, tetapi yakin pada kesuciannya dan tidak salah milik Rolls-Royce.

Ini bermula dengan kesan pertama kereta. Arkitetur Rolls-Roycemembolehkan pasukan reka bentuk menambah lebar 30mm, dengan jelas membuktikan kehadiran. Ini dibingkai oleh garis busur tajam yang bersilang dengan tanda cahaya sudut, mewujudkan hujung depan yang tegas namun indah.

Di samping itu, Ghost baru diberi watak depan-akhir yang halus. Ini dicapai bukan dengan
reka bentuk terang-terangan, tetapi dengan cahaya. Terdapat 20 LED di bawah bahagian atas gril radiator yang menerangi.

Semasa fasa pembangunan, prototaip awal terlalu-efektif dan cahaya yang dipantulkan dari bahagian atas yang digilap kelihatan terlalu menjolok. Dalam semangat estetika ‘Post Opulent’, pasukan kejuruteraan marque menggilap bahagian belakang bar gril logam, menjadikannya kurang reflektif, merendahkan kesan dan menyempurnakan cahaya terkendali yang diinginkan.

Bahagian depan Ghost baharu adalah contoh obsesi pasukan reka bentuk dengan
pengurangan. Oleh kerana struktur badan aluminium yang dikimpal dengan tangan, struktur utama kereta muncul sebagai satu kanvas cecair, tanpa terganggu oleh garis tutup, mengingatkan semula pada model Silver Dawn dan Silver Cloud. Buat pertama kalinya, Spirit of Ecstasy tidak dikelilingi oleh barisan panel tetapi berdiri di dalam ‘tasik’ bonet miliknya.

Turning Berbalik pada sayap, satu pukulan lurus digunakan untuk menekankan panjang kereta motor. Garis waft yang lebih rendah dipinjam dari reka bentuk kapal dan menggunakan pantulan untuk meringankan permukaan dan mewujudkan rasa gerak yang murni dan tidak rumit.

Bergerak ke rumah kaca, ia sengaja neutral, dengan kedua-dua pintu berkongsi grafik
tetingkap yang sama, menunjukkan bahawa Ghost baru mencapai keseimbangan sebagai
kereta berorientasi pemandu and dibawa oleh pemandu peribadi.

Garis atap yang melengkung secara halus menyatakan maksud dinamiknya. Hujung belakangnya mengikuti pergerakan ini dan berakhir secara meruncing.

Grafik cahaya belakang hamper persegi yang halus telah menjadi asas reka bentuk Rolls-
Royce kontemporari. Ini tetap, tetapi telah dimodenkan dengan sedikit kemiringan ke hadapan.

Tidak dikelilingi oleh garis tertutup, ia seolah-olah sebuah pulau di permukaan yang
dicat.

Dalaman

Pemahaman yang jelas mengenai perubahan corak penggunaan mewah pelanggan dan
pandangan yang lebih luas mengenai pergerakan reka bentuk yang baru muncul
memaklumkan bahawa estetika dalaman harus menerapkan prinsip minimalis yang sama
dengan bahagian luar.

Perincian sibuk dan hiasan dangkal ditolak bukan hanya untuk menjadikan tempat perlindungan yang lebih santai, tetapi juga untuk meraikan bahan material dengan lebih baik dan memaksimumkan kesan personalisasi warna yang dipesan lebih awal.

Walau bagaimanapun, mewujudkan persekitaran yang ditentukan oleh pengurangan,
kesederhanaan dan keanggunan adalah usaha yang sangat kompleks. Ia juga bergantung pada sumber bahan terbaik; kulit, kayu dan logam yang dibiarkan tanpa hiasan akan mengundang pemeriksaan terhadap pelanggan yang paling arif.

Untuk tujuan ini, setiap daripada 20 Bahagian separuh yang digunakan untuk membuat rangkaian dalaman Ghost baharu adalah tertakluk kepada pemeriksaan kawalan kualiti industri automotif yang paling lengkap untuk memastikan bahawa setiap 338 panel yang digunakan – walaupun dapat dilihat – adalah kualiti
yang terbaik. Mendemontrasikan lebih lanjut mengenai kecekapan marque dalam pembuatan
kulit, jahitan yang rumit dan kompleks telah menghasilkan garis-garis lurus yang sangat
panjang dan sempurna, sekali lagi mengalu-alukan pemeriksaan dari pelanggan marque.

Kekemasan kayu untuk Ghost baru boleh didapati dalam kemasan pori terbuka, dengan
berani mempamerkan bahan dalam bentuk tersendiri. Sesungguhnya, dua kemasan baru
telah dibangunkan khas untuk kenderaan bermotor ini.

Yang pertama adalah Obsidian Ayous, yang diilhami oleh fleksibiliti warna yang terdapat di batu lava. Yang kedua ialah Dark Amber; ini memperkenalkan glamor halus ke dalam suite dalaman dengan menyatukan elemen aluminium halus ke dalam kayu gelap.

Bagi kemasan kulit, bahan ini dibiarkan terdedah sebagai daun veneer tunggal yang panjang, hanya dibelah dua oleh lubang logam sebenar yang sejuk-ke-sentuhan, melalui udara yang ditapis MEPS yang terus sampai di kabin.

BESPOKE
Illuminated Fascia

Untuk Ghost baru, kumpulan pereka, jurutera dan pengkraf Bespoke yang kolektif mencipta Illuminated Fascia: inovasi pertama di dunia yang menyerupai Starlight Headliner, yang telah menjadi sebahagian daripada ikonografi Rolls-Royce sebagai Spirit of Ecstasy, Pantheon Grille dan monogram ‘Double R’.

Dibangunkan selama dua tahun dan lebih dari 10,000 jam kolektif, karya luar biasa ini
membawa papan nama Ghost yang lebih terang, dikelilingi oleh lebih dari 850 bintang, ke dalam suite dalaman kereta.

Terletak di bahagian penumpang papan pemuka, buruj dan tanda kata, benar-benar tidak dapat dilihat ketika lampu dalaman tidak beroperasi.

Ditala dengan sempurna, reka bentuk Ghost Post Post Opulent yang baru, Bespoke Collective memilih untuk tidak menggunakan teknologi skrin sederhana untuk mencapai
kesan yang mereka inginkan. Sebaliknya, mereka memulakan mencipta inovasi mewah yang sangat kompleks. Pencahayaan itu sendiri berasal dari 152 LED yang terpasang di atas dan di bawah fasia, masing-masing warna dengan cermat dipadankan dengan jam kabin dan lampu dail instrumen.

Untuk memastikan tanda kata Ghost dinyalakan secara merata, panduan cahaya setebal 2mm digunakan, yang menampilkan lebih daripada 90,000 titik terukir laser di seluruh permukaan. Ini tidak hanya menyebarkan cahaya secara merata tetapi menimbulkan kesan sekelip mata ketika mata bergerak melintasi fasia, menggemakan kilauan halus dari Starlight Headliner.

Kerja kejuruteraan yang ekstensif dilakukan untuk memastikan Illuminated Fascia yang terang tetap tidak dapat dilihat sepenuhnya semasa tidak beroperasi. Untuk mencapai ini, tiga lapisan bahan komposit digunakan.

Yang pertama adalah substrat hitam-piano, yang diukir dengan laser untuk membolehkan cahaya bersinar melalui tanda kata dan gugusan bintang.

Ini kemudian dilapisi dengan lapisan pernis berwarna gelap, menyembunyikan huruf ketika
tidak digunakan. Akhirnya, fasia ditutup dengan lapisan lakuer berwarna halus sebelum digilap dengan tangan untuk mencapai kemasan gloss tinggi setebal 0.5 mm yang seragam, sesuai dengan aksen berkilat tinggi lain yang dimasukkan ke dalamnya.

HARGA

Dari *RM1,450,000

* Kereta Rolls-Royce adalah bespoke. Harga sebenar bergantung penuh kepada spesifikasi
pelanggan
* Tidak termasuk duti kerajaan

 

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close