Kedai RuncitPilihan Editor

Pengguna Mahu Larangan Arak, Judi, Kelab Malam, Minuman Manis – PPIM

Majoriti rakyat Malaysia berpendapat Kerajaan juga harus mengenakan larangan ke atas tabiat-tabiat lain seperti larangan meminum arak dan minuman manis, perjudian, kelab malam, karaoke dan pub kepada generasi akan datang dan bukan hanya melarang rokok dan vape seperti yang diumumkan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, baru-baru ini.

Pendapat itu diperoleh melalui satu tinjauan pendapat yang dijalankan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) secara dalam talian yang telah berjaya mengumpul 1,259 responden.

Tinjauan pendapat dalam talian tersebut dijalankan bagi memahami pandangan orang ramai mengenai larangan untuk tabiat-tabiat negatif lain selain daripada merokok dan menggunakan vape untuk generasi yang akan datang.

 

Hasil tinjauan mendapati:

•89% mahukan Kerajaan mengharamkan arak

•86% mahukan Kerajaan mengharamkan perjudian

•79% mahukan Kerajaan mengharamkan operasi kelab malam, karaoke dan pub

Kerajaan baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk melaksanakan larangan merokok dan penjualan rokok dan vape kepada individu yang lahir selepas 2005.

PPIM dalam satu kenyataan berkata, walaupun keputusan tinjauan ini menunjukkan ramai yang inginkan kerajaan membuat larangan ke atas tabiat negatif yang lain.

Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, PPIM tidak bersetuju dengan cadangan Kerajaan untuk membuat larangan penuh pada penggunaan dan penjualan sesuatu barangan kepada generasi akan datang walaupun cadangan tersebut adalah bertujuan positif.

Nadzim juga berpendapat tindakan larangan tersebut akan membawa kepada masalah lain antaranya peningkatan pasaran gelap dan juga aktiviti-aktiviti jenayah yang lain.

Selain daripada kesukaran dari segi penguatkuasaan, ini secara tidak langsung bakal memberi bebanan kepada agensi penguatkuasaan serta menjadikan pengguna dewasa menjadi penjenayah, katanya.

“Kita juga maklum produk-produk dan perkhidmatan lain juga memberi kesan yang negatif kepada pengguna. Sebagai contoh, arak boleh merosakkan anak bangsa, minuman manis memberikan kesan kepada kesihatan, perjudian boleh menyebabkan rakyat terjerumus dengan hutang.

“Dan sekiranya Kerajaan bernekad untuk memperkenalkan larangan untuk merokok dan vape atas sebab kemudaratan kesihatan, ramai juga telah bersuara untuk menyaran Kerajaan mengenakan larangan yang sama untuk Kerajaan membasmi semua tabiat-tabiat yang negatif kepada generasi akan datang,” katanya dalam satu sidang media, di sini hari ini.

Tinjauan ini telah dijalankan selama seminggu di laman portal ww.ppimonlinepoll.com dan berjaya mengumpul 1,259 responden. – BH ONLINE

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close