Ekonomi Islam & GlobalPilihan Editor

IMF Beri Amaran Kelembapan Ekonomi Hingga 2024

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menaikkan sedikit tinjauan pertumbuhan global tahun ini didorong oleh aktiviti sektor perkhidmatan yang berdaya tahan pada suku pertama dan pasaran pekerjaan yang kukuh.

Namun, di sebalik tinjauan ekonomi yang sedikit lebih baik, pertumbuhan global dijangka perlahan kepada tiga peratus tahun ini dan akan kekal pada paras itu pada 2024 disebabkan oleh pertumbuhan lemah dalam kalangan ekonomi maju dunia, demikian menurut IMF dalam laporan terbaharu Tinjauan Ekonomi Dunia (WEO).

“Kita masih lagi belum keluar daripada kesukaran dan pertumbuhan kekal rendah,” kata Ketua Ahli Ekonomi IMF, Pierre-Olivier Gourinchas dalam satu temu bual bersama AFP menjelang penerbitan laporan berkenaan.

Unjuran pertumbuhan global bagi tahun ini dinaikkan sebanyak 0.2 mata peratusan daripada unjuran terakhir IMF pada April lalu, meletakkan ekonomi dunia dalam landasan untuk mencatatkan pertumbuhan tiga peratus bagi 2023 dan 2024.

IMF berkata, gambaran inflasi global walau bagaimanapun telah bertambah baik dengan harga pengguna kini diunjurkan meningkat sebanyak 6.8 peratus tahun ini, turun 0.2 mata peratusan daripada unjuran sebelumnya pada April.

Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh inflasi yang rendah di China, kata IMF, sambil menambah bahawa inflasi global masih di atas paras prapandemik pada kira-kira 3.5 peratus.

IMF menaikkan tinjauan bagi pertumbuhan Amerika Syarikat (AS) tahun ini kepada 1.8 peratus, meningkat 0.2 mata peratusan berbanding April, dengan memetik peningkatan perbelanjaan yang berdaya tahan pada suku pertama.

Pasaran pekerjaan yang masih sempit dalam ekonomi terbesar dunia itu telah menyokong peningkatan pendapatan benar dan melonjakkan pembelian kenderaan, kata IMF dalam laporan itu.

Institusi kewangan itu menjangkakan pertumbuhan di AS akan merosot kepada satu peratus tahun depan, apabila simpanan yang dikumpul semasa pandemik mulai susut dan ekonomi kehilangan momentum.

“Kami jangka dengan berhati-hati bahawa ekonomi AS boleh mengelak daripada meleset, dan mencapai sasaran inflasi tanpa mengalami kemelesetan pada masa akan datang,” kata Gourinchas kepada AFP.

“Namun, laluannya adalah amat sempit,” tambahnya.

Dalam tinjauan April lalu, sebahagian besar pertumbuhan global tahun ini diunjurkan datang daripada pasaran sedang pesat membangun dan ekonomi sedang membangun (EMDE) seperti India dan China, dengan aktiviti dalam ekonomi maju diramalkan berkembang perlahan tahun ini dan tahun depan.

Ekonomi maju diunjurkan berkembang sebanyak 1.5 peratus tahun ini, meningkat 0.2 mata peratusan daripada April, dan 1.4 peratus pada 2024. -AFP

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close