Pilihan EditorTurun Naik

Muafakat Tangani Impak Sosioekonomi Pasca Pandemik

Oleh Prof Dr Ismail Omar

 

Wabak COVID-19 menjadi sejarah hitam dalam tamadun dunia moden.

Syukur, Malaysia antara negara yang berjaya memerangi wabak ini dengan cemerlang.

Namun, apa yang berlaku tentu ada hikmahnya.

Antara pengajaran boleh diambil adalah penjagaan kebersihan dalam kalangan rakyat. Walaupun, kebersihan sering kali diberi peringatan, sering kali juga ia dilupai.

Kita selalu diperingatkan bahaya kekotoran, pada masa sama juga kita dapati sampah dibuang di merata tempat. Jadi, usaha mengekang wabak COVID-19 perlu dilakukan berterusan.

Tidak mustahil kluster baharu akan muncul bila-bila masa jika kesedaran dan langkah berjaga-jaga tidak diambil mengikut kesesuaian.

Selain mempertingkat kesedaran rakyat mengenai bahaya penularan wabak, menyediakan kemudahan berkaitan bagi memeranginya dan meningkatkan tenaga mahir yang berkaitan (terutama di barisan hadapan), usaha memulihkan impak wabak COVID-19 terutama sekali terhadap kesan sosio-ekonomi juga perlu diberi keutamaan.

Usaha kerajaan menangani impak COVID-19 amat dihargai. Namun, masih banyak ruang dan peluang boleh diusahakan. Asasnya adalah rakyat perlu bekerjasama.

Menurut pandangan beberapa pakar hartanah, berlaku kejatuhan pasaran hartanah antara 60 hingga 90 peratus mengikut jenis hartanah dan lokasi yang berkenaan.

Oleh itu, kajian mengenai impak COVID-19 perlu dilakukan lebih mendalam.

Daripada dapatan kajian ini, langkah mitigasi boleh dilakukan sekiranya impak berkenaan negatif dan boleh ditingkatkan sekiranya impak positif.

Sebenarnya, usaha menangani impak COVID-19 melalui kajian mendalam dijalankan begitu agresif di luar negara.

Di United Kingdom, undang-undang berkaitan bagi mencegah penularan COVID-19 digubal yang dinamai Akta Coronavirus 2020 yang menguatkuasakan garis panduan untuk menangani impak COVID-19 berkenaan isu komersial dan perundangan.

Di Amerika Syarikat pula, Akta Bantuan Coronavirus, Relief dan Sekuriti Ekonomi diluluskan baru-baru ini.

Begitu juga di Australia dan Kanada. Barangkali di negara kita, satu garis panduan khusus sudah mencukupi bagi menangani penularan wabak berkenaan.

Namun, terdapat beberapa agensi ke hadapan dalam usaha menangani penularan wabak ini di negara kita.

Pujian patut diberikan kepada Kementerian Pengajian Tinggi yang menawarkan bantuan dan dana kewangan untuk pensyarah serta penyelidik mengemukakan cadangan bagi menangani penularan wabak pasca COVID-19.

Begitu juga pihak British Council di Kuala Lumpur yang menawarkan peluang dan bantuan penajaan kewangan untuk menjalankan kajian pasca COVID-19 dengan bantuan agensi dan universiti di United Kingdom.

Usaha sama digerakkan pusat kajian di seluruh dunia, termasuk dari Korea Selatan, Jepun dan sebagainya.

Namun, rakyat percaya masih banyak ruang dan peluang terbuka luas terutama daripada pihak swasta dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang boleh menghulur bantuan dalam menjayakan program pasca COVID-19.

Dalam konteks ini, Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji), bank dan agensi berkaitan keagamaan boleh menawarkan bantuan untuk menjalankan penyelidikan berkaitan filantropi dan usaha keagamaan seperti menangani wabak COVID-19 melalui cara wakaf, sedekah dan infak.

Begitu juga Lembaga Penyatuan Tanah Persekutuan atau FELDA yang boleh menawarkan bantuan dana untuk penyelidikan berkaitan cara mengoptimum penggunaan tanah bagi mengeluarkan hasil pertanian dan seterusnya mengurangkan kos mengimport makanan serta menurunkan harga barang makanan di pasaran.

Tidak kurang juga GLC berkaitan pertanian, penternakan dan pertanian yang boleh melakukan usaha serupa.

Syarikat Perumahan Negara pula boleh bekerjasama dengan pemaju hartanah swasta seperti Persatuan Pemaju dan Hartanah Malaysia (REHDA) dan agensi kerajaan berkaitan seperti Pusat Maklumat Hartanah Negara (NAPIC) bagi menjalankan kajian berkaitan tekanan terhadap pemilikan rumah mampu milik, pola pasaran hartanah akibat impak COVID-19 dan sebagainya.

Pihak swasta sudah tentu mampu dan sanggup menghulur bantuan demi kebaikan bersama.

Sesungguhnya, bantuan dihulurkan bukan semata-mata dalam bentuk kewangan, malah buah fikiran, keringat dan tenaga empat kerat, strategi melawan wabak berkenaan dan usaha boleh dihulur bagi membentuk polisi dan peraturan yang berkaitan.

Apabila semua pihak bekerjasama, usaha ini dapat dilakukan dengan baik.

Kata orang sesungguhnya sepakat membawa berkat, muafakat memperkasa darjat dan bersekutu bertambah mutu, baharulah kejayaan untuk mengekang wabak berkenaan membuahkan hasil.

Ringkasnya, bantuan dalam pelbagai cara patut dihulur untuk memulihkan impak negatif daripada penularan wabak pasca COVID-19. – BERITA HARIAN ONLINE

 

  • Penulis adalah Presiden Pertubuhan Profesional Tanah Malaysia (PERTAMA) dan Pensyarah Universiti Tun Hussein Onn Malaysia

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close