MalaysiaPilihan Editor

‘PRU-15 Akan Jadi Penggal Terakhir Saya’ – Muhyiddin

Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) akan menjadi penggal terakhir buat Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebagai ahli politik.

Muhyiddin berkata, sebaik penggal itu berakhir, beliau mengumumkan mahu bersara daripada gelanggang politik untuk meluangkan masa bersama keluarga.

Justeru, bekas Perdana Menteri tidak menolak kemungkinan akan bertanding pada PRU-15 akan datang, sekiranya parti memutuskan beliau layak dipilih sebagai calon.

“Pada PRU-15, Insya Allah kalau parti benarkan, saya untuk bertanding. Nampak daripada tepukan tadi mengesahkan boleh bertanding, Insya Allah, badan sihat, dulu kena kanser.

“Tapi tak apa, ini soal politik setakat itu sajalah. Mungkin penggal akhir (PRU15) lepas ini berehat dekat rumah, berehat dengan isteri, cucu seramai lapan orang, anak-anak saya. Saya fikir sudah sampai masa tapi kalau keadaan mendesak dan memerlukan nantilah Insya-Allah kita akan (fikirkan) perkara itu,” katanya.

Muhyiddin, 75, yang juga Pengerusi MPN, mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri kelapan pada 1 Mac 2020 selepas kerajaan Pakatan Harapan (PH) tumbang.

Bagaimanapun, 17 bulan selepas itu iaitu pada 16 Ogos 2021, beliau terpaksa meletakkan jawatan selepas kehilangan kepercayaan majoriti Ahli Parlimen.

Pada PRU-14, Muhyiddin bertanding di kerusi Parlimen Pagoh atas tiket PH dan menang dengan majoriti 6,927 undi. – BH ONLINE

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close