MalaysiaPilihan Editor

Undi Tak Percaya Gagal Jika Speaker Lama Kalah – Presiden UMNO

“Jika Speaker lama tidak menang, ertinya undi tidak percaya gagal,” kata Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ini berikutan esok, Isnin ahli Dewan Rakyat akan mula bersidang dan dilaporkan antara usul yang akan dibentangkan adalah pemilihan Yang di-Pertua dan Timbalan Yang di-Pertua Dewan yang baharu.

“Esok Parlimen mula bersidang.

“Speaker baharu akan dipilih. Ada pengundian,” ujar Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk dalam satu hantaran di Facebooknya.

Di dalam Aturan Urusan Mesyuarat dan Usul-usul sebagaimana yang disiarkan di portal rasmi Parlimen Malaysia, dicatatkan bahawa Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mencadangkan Yang di-Pertua, Tan Sri Datuk Mohamad Arif Md Yusof mengosongkan jawatannya digantikan dengan Datuk Azhar Harun.

Begitu juga Muhyiddin, yang juga Ahli Parlimen Pagoh akan mencadangkan penukaran Ahli Parlimen Teluk Intan, Nga Kor Ming kepada Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said sebagai Timbalan Yang di-Pertua yang baharu.

Manakala di blok pembangkang, Ahli Parlimen Langkawi, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang juga bekas Perdana Menteri kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengemukakan resolusi untuk membuat ketetapan bahawa Muhyiddin tidak mempunyai keyakinan majoriti Ahli Dewan.

Untuk rekod, Mesyuarat Kedua, Penggal Ketiga Parlimen Keempat Belas bermula 13 Julai hingga 27 Ogos ini iaitu selama 25 hari.

Pagi tadi, Zahid yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) telah berjumpa dengan Ahli Dewan Rakyat dan Ahli Dewan Negara BN di PWTC, di sini. – UMNO ONLINE

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close