MalaysiaPilihan Editor

Aidilfitri: Tol Percuma 8 dan 9 April

Kerajaan memberikan kemudahan tol percuma selama dua hari pada 8 dan 9 April kepada semua pengguna lebuh raya bagi kenderaan Kelas 1 (persendirian) yang akan pulang ke kampung halaman sempena Aidilfitri tahun ini.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata pengecualian tol akan diberikan di semua plaza tol kecuali di sempadan negara, iaitu Tol Bangunan Sultan Iskandar (BSI) dan Plaza Tol Tanjung Kupang, Johor.

Beliau berkata, pemberian tol percuma itu akan dilaksanakan di semua lebuh raya bermula pada jam 12.01 tengah malam, 8 April (Isnin) dan akan berakhir pada 11.59 malam, 9 April (Selasa) dengan peruntukan bayaran pampasan berjumlah RM37.6 juta.

“Keputusan ini adalah melalui Mesyuarat Jemaah Menteri pada 7 Februari lepas bertujuan meraikan semua rakyat terutama masyarakat beragama Islam yang menyambut Aidilfitri dan sebagai tanda prihatin serta sama-sama berkongsi kegembiraan bersama rakyat Malaysia.

Alexander Nanta melawat Kawasan Rehat dan Rawat (RnR) Seremban hari ini. Turut hadir Pengarah Urusan PLUS, Datuk Nik Airina Nik Jaffar. - Foto BERNAMA
Alexander Nanta melawat Kawasan Rehat dan Rawat (RnR) Seremban hari ini. Turut hadir Pengarah Urusan PLUS, Datuk Nik Airina Nik Jaffar. – Foto BERNAMA

 

Rancang perjalanan dengan MyPLUS-TTA

Dalam pada itu beliau berkata bagi pengguna lebuh raya Utara Selatan (PLUS), mereka digalakkan untuk merancang perjalanan dengan mematuhi cadangan jadual waktu perjalanan atau travel time advisory (TTA) dengan memuat turun aplikasi digital MyPLUS-TTA.

Beliau berkata menerusi aplikasi ini, pengguna lebuh raya dapat memilih waktu perjalanan berdasarkan plaza tol masuk dan plaza tol keluar dan memilih waktu perjalanan yang bersesuaian.

Nanta berkata, bagi mengurangkan kesesakan semasa Aidilfitri ini, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan syarikat konsesi akan mengaktifkan laluan Smart Lane di 18 lokasi di Lebuhraya PLUS yang telah dikenal pasti berlaku kesesakan kritikal bagi memastikan aliran trafik yang lebih lancar.

Menurutnya bilangan ini termasuk tiga lokasi baharu berbanding 15 lokasi yang dilaksanakan Smart Lane semasa perayaan Tahun Baharu Cinam Februari lepas.

Jelasnya, pemasangan papan tanda peringatan pengaktifan Smart Lane dibuat di setiap sela 500 meter (m) dan papan tanda amaran 200m sebelum ia bermula dan berakhir, selain pemasangan lampu indikasi smart lane (blinking light) setiap satu kilometer.

“Selain itu, paparan Mesej Elektronik (VMS) mudah alih turut dibuat untuk memaklumkan pengguna mengenai pengaktifan/penamatan operasi Smart Lane… ia hanya diaktifkan pada waktu puncak sekali gus meringankan beban pengguna,” katanya.

Beliau turut mengingatkan pengguna motosikal supaya berwaspada ketika menggunakan lorong kecemasan berikutan kemungkinan mereka tidak menyedari lorong itu telah diaktifkan Smart Lane dan ada kenderaan lain turut menggunakan laluan itu.

Sementara itu, beliau berkata dari 1 hingga 17 April ini, mana-mana lorong di lebuh raya tidak boleh ditutup untuk kerja penyelenggaraan bagi melancarkan aliran lalu lintas dan mengelakkan kesesakan sekali gus memudahkan pengguna lebuh raya.

“Bagaimanapun, kerja-kerja penyelenggaraan yang tidak melibatkan penutupan lorong boleh dilakukan kecuali ada kecemasan atau kemalangan, memang kita terpaksa tutup lorong.. pada masa sama, PLUS turut menyediakan 11 lokasi yang ada Emergency Response Team (ERT),” katanya. – BERNAMA

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close