Duniaku TeknokratPilihan Editor

Dutch Lady Mantapkan Kehadiran Dalam Pasaran B2B

Dutch Lady Milk Industries Bhd (DLMI) sedang mengambil langkah mengukuhkan kehadirannya dalam segmen perniagaan ke perniagaan (B2B) melalui rangkaian Dutch Lady Professional mereka.

Langkah itu adalah perkembangan semula jadi kerana DLMI telah menetapkan dirinya sebagai salah satu pemain terbesar dalam segmen runcit dan pengguna serta menjadi salah satu jenama tenusu yang menjadi pilihan isi rumah, kata Pengarah Urusan dan Pengarah Eksekutif Ramjeet Kaur Virik.

Beliau menjelaskan yang DLMI melihat segmen B2B sebagai satu cara untuk mempercepatkan pertumbuhannya selepas membekalkan produk tenusu ke pasaran tempatan sejak 20-30 tahun yang lalu.

“DLMI akan bekerjasama rapat dengan pasukan global untuk memacu bahagian B2B kerana kita dapat menyaksikan evolusi dan pertumbuhan fenomena pasaran teh dan kopi dari tahun ke tahun,” katanya.

Langkah DLMI untuk mengukuhkan kehadiran B2B adalah sejajar dengan matlamat syarikat induknya, Royal FrieslandCampina, iaitu mewujudkan tapak yang lebih kukuh dalam industri kopi dan teh melalui kerjasama dengan Persekutuan Kopi Asean untuk berkembang ke pasaran B2B.

Royal FrieslandCampina ialah sebuah koperasi tenusu multinasional Belanda, salah satu daripada koperasi tenusu terbesar di dunia yang dimiliki oleh 18,261 petani dari Belanda, Jerman dan Belgium.

DLMI, yang akan menyambut ulang tahun ke-60 tahun ini, sedang menunggu masa untuk memindahkan operasinya ke kemudahan pengeluaran di Bandar Enstek yang dijadualkan siap tahun depan, yang mana ia akan memiliki dua kali lebih banyak ruang berbanding kemudahan semasanya di Petaling Jaya.

DLMI membeli tanah perindustrian seluas 13.2 hektar di Bandar Enstek pada harga RM59.79 juta pada 2020.

Menurut laporan tahunannya, syarikat itu telah meningkatkan pelaburannya untuk kemudahan pengeluaran baharu kepada RM540 juta dan membelanjakan RM166 juta pada 2022 untuk berpindah ke Bandar Enstek dari lokasi semasanya.

Mengulas lanjut mengenai strategi DLMI untuk mengembangkan segmen B2B, Ramjeet berkata DLMI sentiasa bekerjasama dengan pakar, termasuk persatuan, untuk lebih memahami permintaan industri kopi, teh dan bakeri serta mengambil bahagian secara aktif dalam acara-acara yang berkaitan.

“Kami berinteraksi dengan profesional untuk mengetahui apa yang mereka cari dan apa yang mereka perlukan, dan ini membawa kepada formulasi produk yang berbeza, seperti pembuih yang lebih baik untuk seni latte,” katanya.

Syarikat itu juga berbangga menjadi penaja Pertunjukan Kafe dan Minuman Antarabangsa (ICBS) dan rakan kongsi kejohanan seni latte selama lima tahun lalu – sebahagian daripada usahanya untuk meningkatkan keterlihatan tawaran produknya dalam kalangan profesional.

Ramjeet menyatakan bilangan pengunjung ICBS telah meningkat sebanyak 50 peratus tahun ini berbanding tahun lepas.

“Dengan pengguna, anda menjangkau mereka melalui pengiklanan, tetapi dalam dunia B2B, kami perlu berada di pameran profesional sambil melihat apa yang boleh kami lakukan di situ dan apa yang kami ada dalam rangkaian rantaian bekalan global Friesland Campina,” tambahnya.

Ketika ditanya tentang impak pandemik COVID-19 terhadap DLMI, Ramjeet menyifatkan dua tahun lalu ia adalah sebagai perjalanan ‘turun naik’, kerana operasi dihentikan atau disambung semula bergantung pada peraturan dan bilangan kes.

Walaupun terdapat ketidaktentuan semasa pandemik, beliau berkata industri lain seperti e-hailing, logistik dan perniagaan bakeri di rumah semakin berkembang pesat kerana mereka beralih dengan pantas melalui model penghantaran.

“Perniagaan hotel, restoran dan katering tradisional serta kedai roti mengalami sedikit pergolakan semasa pandemik itu.

“Tetapi kami juga mendapati mereka yang mampu menyediakan perkhidmatan penghantaran mampu bertahan dalam tempoh itu,” katanya sambil menambah DLMI juga mampu mengemudi senario dan menumpukan pada aktiviti utama sambil turut memasukkan penyepaduan vertikal ke dalam operasinya.

“Walaupun kami mengalami gangguan rantaian bekalan, kami bekerjasama dengan pembekal kami dan petani tempatan serta pengedar bagi membantu mendapatkan produk untuk peruncitan,” tambahnya.

Mengenai prospek syarikat, Ramjeet mengakui kadar inflasi yang meningkat, baik di peringkat global dan domestik, telah menjadi tumpuan dalam perbincangan lembaga pengarah DLMI.

Dilaporkan DLMI menghadapi peningkatan keseluruhan kos bahan mentah sehingga 15 peratus.

“Walaupun kita lihat inflasi atau lonjakan kos bahan mentah tenusu semakin mendatar dan perlahan-lahan menurun, ia kekal pada paras tertinggi dalam sejarah.

“Pertukaran mata wang asing dan ketegangan geopolitik di Eropah telah menjejaskan ringgit dan kami membeli banyak bahan mentah dalam dolar AS, jadi DLMI bekerja keras dalam mengimbangi antara ‘memberi khasiat’ kepada rakyat, pengguna dan keuntungan kami,” tambahnya. – BERNAMA

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close