Duniaku Teknokrat

Ismail Bakar Dilantik Pengerusi Baharu Bank Islam

Bank Islam Malaysia Bhd melantik bekas Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Ismail Bakar, sebagai Pengerusi berkuatkuasa 1 Ogos.

Bank itu berkata, Ismail memiliki pengalaman luas selama lebih 30 tahun dalam perkhidmatan awam dan pernah memegang beberapa portfolio penting termasuk sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan; Pertanian dan Industri Asas Tani; serta Pengangkutan selain Pengarah Belanjawan di Pejabat Belanjawan Negara, Kementerian Kewangan.

“Beliau dilantik sebagai KSN yang ke-14 pada 29 Ogos 2018 sebelum bersara pada Disember 2019,” menurut bank itu dalam kenyataannya hari ini.

Ismail juga adalah penasihat kanan kepada Kumpulan Bank Dunia, Washington DC bagi tempoh 2008 hingga 2010.

Beliau berkelulusan Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dari Universiti Malaya dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan serta Doktor Falsafah dari University of Hull, United Kingdom.

Ketua Pegawai Eksekutif Bank Islam, Mohd Muazzam Mohamed, berkata berlandaskan kepakaran dan pengalaman luas Ismail dalam beberapa portfolio, pelantikan ini adalah tepat pada masanya memandangkan bank sedang melakar perjalanan masa hadapannya untuk menjadi bank pilihan utama dalam negara.

Ismail menggantikan Datuk Zamani Abdul Ghani yang bersara pada 1 Mac lalu setelah berkhidmat selama sembilan tahun. – BERNAMA

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close