Malaysia

Mahkamah: UMNO Dan Tiga Lagi Kekal Peroleh RM194 Juta Disita SPRM

Umno, Wanita MCA dan dua syarikat lain kekal memperoleh semula wang RM194 juta yang disita Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ini selepas kerajaan gagal dalam permohonan untuk menggantung perintah Mahkamah Tinggi sebelum ini yang menolak permohonan untuk melucut hak wang berkenaan yang  dikatakan diterima daripada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan dikaitkan dengan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Hakim Mohamed Zaini Mazlan menolak permohonan kerajaan itu selepas mendengar hujahan daripada kerajaan selaku pemohon serta empat responden iaitu Umno, Wanita MCA, Perano Sdn Bhd dan Binsabi Sdn Bhd.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Samihah Ghazali dalam hujahannya, berkata pihak pendakwaan memohon supaya wang itu tidak dilepaskan kepada semua responden sehingga rayuan kes melucut hak itu didengar dan diputuskan Mahkamah Rayuan.

Samihah berkata, ia adalah kerana ia akan habis digunakan oleh responden bagi perbelanjaan pentadbiran dan kos guaman.

Katanya, mengikut afidavit jawapan responden (Umno)  menyatakan bahawa wang berjumlah RM192 juta akan digunakan untuk operasi pentadbiran dan ia (responden) memerlukan sumber lain sejak wang itu disita.

“Daripada jumlah itu, wang RM59 juta perlu dilepaskan kepada hutang bagi pembayaran gaji kakitangan, pembekal program Umno, peruntukan pergerakan sayap dan kegunaan perhubungan Umno negeri.

“Sekiranya jumlah itu dilepaskan, RM59 juta akan terus pergi kepada hutang dari 25 Jun 2018 (tarikh akaun dibekukan) sehingga sekarang …saya pasti sekarang sudah tahun 2020, jadi kos pasti akan meningkat.

“Sejumlah RM48 juta iaitu 25 peratus daripada harta disita didepositkan bagi tujuan yuran guaman …oleh itu, kami tidak akan dapat kembali kepada kedudukan sebelum ia dilepaskan,” katanya.

   Peguam Hariharan Tara Singh yang mewakili Umno pula berhujah bahawa dalam penghakiman sebelum ini, terdapat bukti yang menyatakan wang itu bukan daripada Najib atau hasil daripada aktiviti haram.

“Pendakwaan tidak mempertikaikan aset dimiliki Umno adalah melebihi nilai yang disita dan mereka hanya risau mengenai masa yang akan diambil untuk mencairkan aset bagi mengembalikan semula wang disita jika ia (pendakwaan) berjaya dalam rayuannya.

“Akaun yang dibekukan hanya bagi kos operasi dan pendakwaan tidak dapat  menunjukkan kami tidak boleh membayar balik kerana muflis.

“Jika Mahkamah Rayuan mendapati wang itu adalah milik 1MDB, kami boleh memulangkan semula dan mereka juga boleh meletakkan kaveat ke atas harta itu,” katanya.

Peguam Datuk Ben Chan mewakili pihak Wanita MCA,  Perano Sdn Bhd diwakili peguam Habizan Habeeb Rahman manakala Binsabi Sdn Bhd diwakili peguam Muhammad Hasif Hasan.

Ketika ditemui selepas prosiding, Timbalan Pendakwa Raya Mahadi Abdul Jumaat berkata pihaknya akan menunggu arahan dari Jabatan Peguam Negara berhubung keputusan hari ini.

Pada 7 Feb lalu, Mohamed Zaini menolak permohonan kerajaan untuk melucut hak wang RM194 juta yang disita daripada Umno, Wanita MCA, Binsabi Sdn Bhd dan Perano Sdn Bhd.

Beliau membuat keputusan itu atas alasan wang itu tidak boleh dikatakan dengan yakin diterima daripada Najib dan tiada keterangan yang membuktikan bahawa wang itu adalah daripada aktiviti haram.

Permohonan perlucuthakan terhadap Umno membabitkan wang RM192,965,413.61 dan RM300,000 bagi Wanita MCA manakala Perano yang menjual hijab dan Binsabi yang membekalkan khemah, masing-masing sebanyak RM337,634.78 dan RM827,250 yang didakwa diterima daripada Najib.

Pihak pendakwaan memfailkan permohonan perlucuthakan terhadap keempat-empat responden mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001. – BERNAMA

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close