Duniaku Teknokrat

Semak Latar Belakang Akademik Lantikan Pengurusan GLC, GLIC

Lantikan pengurusan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) perlu disemak dari segi kelayakan akademik bagi memastikan individu terbabit benar-benar layak memegang jawatan tersebut.

Cadangan itu diutarakan oleh Ong Kian Ming (PH-Bangi) ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong di persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Menurutnya, kerajaan juga perlu memastikan mana-mana individu yang terbukti memalsukan latar belakang akademik termasuk ijazah atau ‘degree mill’ daripada universiti yang tidak wujud, perlu meletak jawatan.

“Adakah Perdana Menteri berhasrat untuk melakukan siasatan latar belakang akademik untuk semua ketua pegawai eksekutif dan juga pengerusi GLC dan GLIC termasuk Ahli Parlimen Perikatan Nasional yang baru dilantik?” katanya.

Ong turut menyifatkan isu membabitkan latar belakang akademik bekas Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Permodalan Nasional Bhd (PNB) Jalil Rasheed yang meletak jawatannya baru-baru ini sebagai isu teknikal.

Jalil telah meletakkan jawatannya di PNB pada 15 Jun 2020 setelah selepas memegang jawatan itu sejak 1 Oktober 2019.– BERNAMA

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close