Pilihan EditorTurun Naik

LANJUTAN MORATORIUM: B40 & M40 Biasanya Kelompok Memanfaatkan Moratorium Untuk Berbelanja Di Sektor Ekonomi – Kata Presiden UMNO

Oleh wartawan BacalahMalaysia.my

 

Pohon perhalusi PERLAKSANAAN MORATORIUM TERSASAR !

Kaedah perlaksanaan moratorium melalui cadangan berikut;

(a) Memberikan lanjutan moratorium secara automatik kepada pinjaman kenderaan yang mempunyai bayaran bulanan (ansuran) di bawah RM1,000 per bulan.

(b) Memberikan lanjutan moratorium secara automatik kepada pinjaman rumah kediaman atau premis perniagaan yang mempunyai bayaran bulanan (ansuran) di bawah RM 2,500 per bulan.

(c) Pinjaman-pinjaman peribadi dari bank-bank atau koperasi yang mempunyai bayaran bulanan di bawah RM 2,000 sebulan juga perlu diambilkira. Ramai rakyat mempunyai pinjaman peribadi yang dibuat untuk memenuhi keperluan mendesak seperti yuran universiti anak, pembelian barangan keperluan dan perkara-perkara lain yang penting sebelum ini.

(d) Moratorium automatik tersasar ini dicadangkan supaya dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020 supaya golongan B40 dan M40 dapat bangkit semula sepenuhnya dari kesulitan ekonomi sepanjang tahun 2020 ini.

Empat cadangan itu dikemukakan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang merupakan Presiden UMNO yang mahu kerajaan Perikatan Nasional (PN) terus membantu seramai rakyat terutama golongan B40 dan M40.

Malahan, beliau menerusi parti UMNO ingin meminta kerajaan supaya memperhalusi perlaksanaan moratorium tersasar yang diumumkan baru-baru ini.

“Kita ambil maklum bahawa golongan yang terkesan teruk semasa tempoh PKP dan PKPB adalah golongan B40, M40 peringkat bawah serta peniaga-peniaga kecil.

“Dengan moratorium automatik selama 6 bulan yang diberikan sebelum ini, ramai rakyat dan peniaga-peniaga kecil dapat membelanjakan wang lebihan mereka ke dalam kitaran ekonomi negara. Perbelanjaan ini telah merancakkan semula ekonomi negara apabila rakyat berbelanja.

“Peniaga kecil mendapat manfaat secara langsung apabila rakyat berbelanja di kedai-kedai makan, membeli barang-barang keperluan, membeli keperluan tambahan serta barang-barang lain yang sebelum ini mereka tidak mampu membeli kerana komitmen bayaran pinjaman setiap bulan.

“Pekerja yang terkesan akibat potongan gaji oleh majikan juga terbantu apabila telah mendapat moratorium pinjaman selama 6 bulan secara automatik sebelum ini,” katanya dalam entri Facebook rasminya.

Alhamdulillah, Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) melihat bahawa keadaan ekonomi rakyat dan negara sudah beransur pulih sejak PKPP diumumkan.

Katanya, ramai rakyat sudah mulai menjalani norma baharu (atau new normal) dan mulai bangkit semula dari sudut perkerjaan, pendidikan, perniagaan dan aktiviti harian.

Peranan kerajaan di mana Ahli-Ahli Parlimen UMNO adalah sebahagian Kerajaan PN dalam membela nasib rakyat tetap akan diteruskan. Kerajaan telah melaksanakan banyak polisi yang membela serta membantu nasib rakyat menghadapi kesulitan kewangan semasa tempoh PKP dan PKPB sebelum ini.

Secara umumnya, peminjam kenderaan bukan mewah (seperti Perodua, Proton), serta rumah kos sederhana (seperti rumah flat, apartment keluarga) yang memperoleh manfaat moratorium akan berbelanja di sektor ekonomi terutamanya Perusahaan Kecil Sederhana (PKS).

Peminjam di kategori inilah yang akan makan di gerai, membeli barangan dari peniaga kecil dan berbelanja di sektor PKS.

“Mereka tidak membeli barangan mewah. Saya tidak lihat bahawa lanjutan moratorium automatik kepada peminjam-peminjam golongan B40 dan M40 ini digunakan untuk barang-barang mewah, sebaliknya kebanyakan rakyat yang selama ini mempunyai ‘komitmen hampir penuh dari gaji bulanan’ dapat berbelanja di kitaran ekonomi negara.

“Saya yakin, peminjam kategori ini kebanyakannya bukan pekerja berjawatan tinggi, mereka sukar mendapat pelepasan waktu dari majikan untuk bertemu pihak bank bagi perbincangan untuk perlanjutan moratorium.

“Adalah lebih baik sekiranya perlanjutan moratorium secara automatik tersasar diberikan kepada mereka. Bayaran pinjaman mereka juga tidak terlalu besar.

“Saya percaya bahawa bank tidak akan rugi dengan kaedah ini kerana peminjam kenderaan mewah dan rumah mewah serta syarikat-syarikat besar tetap akan terus membayar pinjaman mereka,” kata Presiden UMNO lagi.

Berdasarkan pengamatan, orang kaya biasanya ‘menyimpan’ wang lebihan mereka, tetapi golongan B40 dan M40 biasanya akan memanfaatkan moratorium ini untuk berbelanja di sektor ekonomi.

Peniaga kecil, warung, restoran, penjual barangan online akan memperolehi hasil jualan yang lebih baik. Mungkin ada juga golongan B40 dan M40 yang dapat mengambil kesempatan untuk bercuti secara sederhana di dalam negara yang membantu industri pelancongan yang sangat teruk terjejas akibat Covid-19.

“Saya berharap agar kerajaan dapat mempertimbangkan perkara ini demi kebaikan rakyat terbanyak.

“Lebih baik memudahkan rakyat daripada membiarkan golongan B40 dan M40 ini bersusah untuk berbincang dengan pihak bank. Setelah mengambil cuti dan memohon pelepasan dari majikan, mungkin pihak bank tidak meluluskan permohonan lanjutan mereka,” kata Ahmad Zahid.

Di samping mengambil langkah prihatin serta peduli kepada golongan B40 dan M40, kerajaan juga boleh mempertimbangkan mekanisme yang sesuai bagi membantu golongan T20 yang turut terjejas akibat Covid-19.

Moratorium untuk syarikat-syarikat dan juga individu-individu yang sebelum ini berpendapatan tinggi tetapi terjejas ataupun hilang pekerjaan harus diteruskan seperti yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri sebelum ini.

Dalam entri berkenaan turut menyebut; “Saya yakin golongan T20 boleh berurusan dengan pihak bank secara lebih efektif untuk lanjutan moratorium.

“Jangan lupakan langsung kumpulan T20 kerana mereka penyumbang terbesar cukai korporat dan sumbangan lain seperti mewujudkan peluang pekerjaan serta pemangkin ekonomi negara. Mereka juga perlu bantuan kerajaan dalam menjana pertumbuhan ekonomi terutama dalam suasana mencabar ketika ini,”.

Berbeza dengan golongan B40 dan sebahagian besar M40, kita tetap cadangkan agar diberikan lanjutan automatik mengikut jumlah pinjaman.

“Biar bank-bank kurang untung (bukan rugi) tetapi nasib rakyat dapat dibantu serta ekonomi negara dapat dirancakkan terutamanya di sektor perniagaan.

“Jika ekonomi bertambah baik, seluruh lapisan rakyat akan mendapat manfaat termasuklah golongan T20,” kata Ahmad Zahid. – BACALAHMALAYSIA.MY

 

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close