Malaysia

“Kita Perlu Merasa Bimbang Tentang IR, Bimbang IR Akan Melupuskan Nilai Kemanusiaan” kata Presiden UIAM

Oleh wartawan BacalahMalaysia.my

“Asakan industri teknologi sangat mencabar, justeru perlu diberi perhatian oleh warga kuliyyah,” kata Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Tan Sri Samsudin Osman.

Beliau berucap sewaktu majlis perasmian Kuliyyah Pelancongan Mampan dan Bahasa Kontemporari (KSTCL) UIAM Kampus Pagoh, di sini, 27 Mei lalu.

Presiden UIAM turut melahirkan rasa kebimbangan akan perkembangan Revolusi Perindustrian (IR).

“Pada hari ini, kita perlu merasa bimbang apabila menyebut tentang IR. Kita bimbang industri ini akan melupuskan nilai kemanusiaan atau dikenali dengan istilah ‘dehumanisation of men’.

“Justeru pertahankanlah nilai dan asas yang baik supaya kita tidak melahirkan robot yang hanya pandai berkata-kata, namun kosong dengan nilai, adab dan akhlak,” katanya.

Menurut Samsudin, di samping aspek nilai, kemampanan juga perlu diberikan perhatian bagi menjaga kelestarian alam sekitar sekali gus selari dengan apa yang diperjuangkan universiti itu selama ini.

“Jika tumpuan hanya diberikan kepada cara untuk membangunkan kawasan pelancongan, namun amat menyedihkan apabila bukit-bukau dibiarkan ditarah dan balak ditebang tanpa kawalan, maka hal itu amat bertentangan dengan maksud kemampanan yang kita perjuangkan selama ini,” katanya.

Terdahulu, Tengku Mahkota Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan berangkat ke Majlis Perasmian KSTCL, UIAM Kampus Pagoh, di sini.

Keberangkatan tiba Baginda kira-kira jam 10.45 pagi disambut Presiden UIAM serta Rektor UIAM Profesor Emeritus Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak dan Pegawai Daerah Muar Hasrin Kamal Hashim.

Sementara itu, Pejabat Komunikasi, Advokasi dan Promosi UIAM dalam kenyataan memaklumkan KSTCL sebelum ini dikenali dengan nama Kuliyyah Bahasa dan Pengurusan (KLM) terletak di UIA Kampus Gombak, sebelum berpindah ke Hab Pendidikan Tinggi, Bandar Universiti Pagoh pada 2017.

Pada Mac lalu UIAM menerima kelulusan penjenamaan semula KLM kepada KSTCL oleh Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Tinggi dan diluluskan dalam Mesyuarat Senat UIAM serta Mesyuarat Ahli Lembaga Gabenor UIAM. – IIUM NEWS/BACALAHMALAYSIA.MY

BacalahMalaysia Team

Berita portal paling trending di negara ini. Tanpa prejudis menjadikan suara rakyat didengari sewajarnya, ada kelainan, dekat di hati masyarakat dan pemerintah. Currently the country's most trending news portal. Prejudice free website that prioritizes and listens to the voice of the people with a difference, community and authority friendly

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close